Felsőoktatás
Fotó: Nagy László
Gigantikus méretű ősi parazitát fedeztek fel geológusok Verpelét határában
2022. június 06.
Földessy János
 • Több, mint száz méter az átmérője annak a parazitának, melyet geológusok fedeztek fel egy elhagyott kőfejtőben Verpelét határában.

  A parazitát drónnal is lefényképezték, látszólag mozdulatlanul csücsül a Verpelét-Sirok műút kanyarjában, a vasútvonal mellett.  Néhány részecskéje  rádióaktív, ennek segítségével sikerült a korát is megbecsülni. Mintegy 13 millió éves, világra jöttét a vulkanizmusnak köszönheti.

  A felfedezés nem mostani, a parazita létéről már évtizedek óta van tudomása a földtani szakmának. Olyan kis vulkáni kúpokat neveznek parazita vulkánnak, amelyek egyszeri, kis kitörési energiájú, embrionális formában megrekedt  kitörésként jönnek létre nagyobb vulkáni szerkezetek szegélyén. A verpeléti Vár-hegy  andezit vulkánja is ilyen eredetű. Lávadugóval lezártan, kőzetté merevedve  nagyméretű bibircsókként ül a környező vulkáni rétegeken. Hajdan többezer méter magasságra tervezték, de csak néhány tíz méter magasra sikeredett.

  A parazita vulkánocska egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy útlevél nélkül, egy könnyű kirándulással pillantsuk bele egy vulkán belsejébe. A működést lezáró kemény lávadugó kőzete valaha útalapként hasznosult, ma már a kis vulkán teljes területe természetvédelem oltalma alatt áll.

  DSCN1377

   

  Megosztás