Felsőoktatás
Gazdag pécsi rokon…
2017. október 02.
Földessy János
  • A földtudományi iskolákat mostanában nem a forrásbőség jellemzi. Ez alól egy kivétel van, ahol a magyar tudomány bőkezű mecénása, a Magyar Nemzeti Bank támogatja a kutatásokat.

    Igaz ugyan, hogy csak egy szakágacskát. A geopolitikai kutatás zászlóshajója lett a Pécsi Egyetem  Földtudományi Doktori Iskolája, tudósítanak erről a különféle média csatornák. A doktori iskola több kutatója részesül az MNB havi háromszázezer forintos ösztöndíjában, ami a jelenlegi adjunktusi fizetést is jelentősen meghaladja. Az erre vonatkozó hír innen tölthető le.

     

    Félretolva az ilyenkor önkéntelenül feltoluló politikai felhangokat, csak üdvözölhetjük az MNB nemes kezdeményezését. Csupán a geopolitika fogalmát kell átértelmezni, s beleérteni – helyesen – az eddig elhanyagolt ásványvagyon politikát, a területfejlesztés politikát, a stratégiai fontosságú nyersanyag ellátásunk politikáját, s már helyben is leszünk. Ha ez megvalósul, kivánom, hogy a vonzó MNB ösztöndíjak minél több arra érdemes olyan jelentkező számára is megnyíljanak, akik eddig nem jöhettek szóba.

    Megosztás