Felsőoktatás
A FLINSTONE válogatott bejutott az globális NGEA projekt értékelési verseny döntőjébe
2022. december 30.
Földessy János
 • Igazi világválogatott állt össze Közép-Kelet Európából az idei PDAC Next Generation Explorers Award versenykiírására, valamikor 2022 elején.

   

  A  feladat egy választott földtani-geokémiai-geofizikai adatbázis feldolgozása volt, alapos és egyszersmind innovatív módszerekkel. A csapat a kanadai Flin Flon vulkanogén tömeges ércesedés témáját választotta.

  A team magját a tavalyi versenyben résztvevők alkották, s ehhez csatlakoztak új tagok, amiből kialakult a végül nyolc fős válogatott. A csapat mögött igen tekintélyes mentori stáb sorakozott fel: Marton István (Románia, Kolozsvár, geológia és geokémia), Kiss János (Magyarország, Budapest, geofizika), Mádai Ferenc (Magyarország, Miskolc, környezet- és szociális kérdések). A csapattagok (akik végigcsinálták a közel egy éves munkát): Csomai Dávid (Románia, U  Lund, csapatvezető, geokémia) Ivan Vujevic (Horvátország, U Liege, geológia, modellezés), Irma Becelyte (Litvania, U Lund, geokémia), Veress Ervin (Románia, LTU Lulea, modellezés), Kholoud Jlaeil (Tunézia, U Miskolc, földtan), Mohamed Oraby (Egyiptom, Miskolci Egyetem, környezet), Rudolf Kraitl (Brazília, Miskolci Egyetem, környezet). Többen, pl. Nádasi Endre (Magyarország, Miskolci Egyetem), Gál Ágnes (Románia, Kolozsvár BBTE), Földessy János (Magyarország, U Miskolc) segítőként vagy megfigyelőként vettek részt a munkafolyamatban.

  A munka már 2022 márciusában elkezdődött, kezdetben havonta, szeptembertől kéthetente, majd a beadás előtt hetente, naponta szerveződtek az online megbeszélések. Közös szerverre kerültek a begyűjtött információk, próba feldolgozások készültek. A szakértő mentorok pedig a legfrissebb szakmai információk felkutatásában segítették a csapatot. Dávid, aki már az előző évadban is csapatvezető volt, biztos kézben tartotta a feladatokat, határidőket, ütemtáblázatot. A csapat több tagja először Telkibányán, a 2022 nyári TIMREX terepi rövidkurzuson találkozott először személyesen.

  A munka végül október 31-én került végleges formába, és beadásra  egy 50 diát tartalmazó prezentáció formájában a zsűrihez.

  A PDAC a nyersanyag kutatások kanadai gyökerű világszervezete, minden évben Toronto-ban tartja konferenciáját, és ott van az NGEA döntője is. A versenyt a legnagyobb  kutató- és kitermelő vállalatok is támogatják. Az idei verseny aranyfokozatú támogatói az AngloAmerican, BHP,  Riotinto. A vállalati szakemberek adják a verseny zsűrijének nagyrészét is.

  Karácsonyi ajándékként, december 24-én érkezett meg a hír, hogy a Flinstone csapat – öt másik egyetemmel (Peru, Bulgária, Németország, India egyetemeiről és két ausztrál csapat) bejutott a 2023 márciusi döntőbe. A versenyre 4 fős csapatok költségeit fedezi a kanadai  szervezet. Így a csapat fele mehet ki a döntőre, de az egész csapat képviseletében. Az itthonmaradók, illetve a mentorok pedig szurkolva támogatják a távolból a döntő résztvevőit.  Izguljunk hát, hogy a döntő tekintélyes díjainak egyikét is elvihesse a FLINSTONE család..

   

   

   

  Megosztás