Felsőoktatás
Nagy siker volt Komlóssy György három-egyetemi rövidkurzusa
2021. december 12.
Földessy János
  • A bauxit egykor szinte hungarikum volt, nemzeti kincs, később lebecsült vörösföld, forrása a veszélyes vörösiszapnak. Ma az európai kontinensen ismét kiemelt fontosságú stratégiai nyersanyag.

    Dr. Komlóssy György (83) a világ egyik legismertebb bauxit szakértője. Összegyüjtött tapasztalatait most egy három előadásból álló előadás sorozatban foglalta össze, amely egyrészt a bauxit anyagról, másrészt ennek speciális kutatási fogásairól, harmadsorban vagyonbecsléséről, és ennek gazdasági mellékhatásairól szólt. A három előadás mindegyike az ipari tapasztalatok alapján készült, ilyen formájában egyedülálló.
    A sorozat előadásainak mindegyike más-más egyetem gondozásában hangzott el, hibrid rendezésben, helyi előadás és internetes elérés kombinációjával. A Természeti Erőforrások Kutatása és Hasznosítása Szakkollégium kezdeményezésére, úttörő módon a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem, a Miskolci Egyetem, illetve a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem gondozásában valósult meg, angol nyelven. A sorozatot az Európai Geológusok Szervezete szakmai továbbképző kurzusként akkreditálta.
    A sorozatot az előadásokra eddig 130 résztvevő jelentkezett 22 országból, négy kontinensről. A Természeti Erőforrások Kutatása és Hasznosítása Szakkollégiumban az előadássorozat a 2021 őszi programterv egyik fő eseménye.
    Az elhangzott előadások rögzített formában is megtalálhatók a neten, így azok számára is elérhetők, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak valamelyik eseményen résztvenni. A letöltés helyei:
    Kutatási módszerek:
    Vagyonbecslés és gazdasági értékelés:
    Megosztás