Megújulás | Archívum | Ásványkincs.hu
Nióbium, berillium, hafnium és társai a mecseki feketeszénben
Európai nyersanyag forgatókönyvek 2050-re.
Földtudományi Tudásközpont indul.
„Ismert tény, hogy a tökéletes tervrajzú épületig csupán az összeomlás szélén álló intézmények jutnak el.” Northcote C. Parkinson
Novemberben elindulhat az ország első geotermikus hőerőműve. A helyszín Tura, város az M3 mellett Pest megyében.
Egy évtizedek óta esedékes adósság régen várt törlesztésére kerül sor a Rákóczi bányai mintaraktár korszerűsítésével. A GINOP-2.3.3-15-2017 pályázat keretén belül a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat nagy értékű pályázati támogatást nyert a magminta-raktári hálózat infrastrukturális fejlesztésére és a Rákóczibányán található egyik raktárbázis korszerű magminta és gyűjteményi anyag feldolgozó munkahellyé és műszerközponttá fejlesztésére.
A nyersanyag kitermelés iránti fokozódó igények minden nap újabb kihívások legyőzését teszik szükségessé.
A földtani adatok újraértékelése az egyik legolcsóbb hatékony kutatási segédeszköz a földtudományi szakemberek kezében. Különösen igaz ez olyan adatok esetében, amelyek a ma már rutinnak tekinthető számítógépes térmodellezés előtt születtek.
Az INTRAW nemzetközi projekt Nemzetközi Nyersanyag Obszervatórium létrehozását tervezi.
A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, személy szerint dr. Hartai Éva egyetemi docens a koordinátora annak az európai kutatási projektnek, ami a geotermiával összekapcsolt ércbányászat kifejlesztésével foglalkozik.