Középiskolások
GEO-ORIGÁMI 3. – KIVÁGÓS FÖLDTANI SZERKEZETEK
2017. június 09.
Háder Gábor
 • Vágd ki, ragaszd össze és megérted…

  Földünk megértéséhez az egyik legtitkosabb kulcs a Földkéreg szerkezetének megértése. A kőzetek lávából megszilárdulnak, üledékként felhalmozódnak, majd az évmilliók során szerkezeti változások során esnek át. A legtöbb esetben sem az erők nagysága és iránya, sem a változás időpontja vagy időtartama nem ismert pontosan, de a létrejött szerkezeti formák értelmezésével közel kerülhetünk megismerésükhöz.

  Az origámi a japán kultúra része, papírhajtogatással előállítható formák létrehozása. Ezt a technikát alkalmazta az írországi Dublin egyetemének tektonikai munkacsoportja (https://www.fault-analysis-group.ucd.ie), akik papírmodellek formájában tették közzé az egyetemi tanszékek poros polcairól már jól ismert szerkezeti blokkokat.

  Ezek a papírmodelleket az internet segítségével bárki letöltheti, és a kivágási séma alapján összeragaszthatja, forgathatja. A Miskolci Egyetemen Katona Gábor fiatal kutató vette is a fáradtságot, és összeépítve létrehozta a modellsorozatot. Ezeket most rövid kommentár kíséretében sorozatban, hetenként közreadjuk.

  1. A HÁROM PONT PROBLÉMA

  Egy síkot meghatároz a rajta illeszkedő három nem egy egyenesre eső pont. Ha ez a három pont egyúttal a felszín része is, akkor a sík metszi a felszíni felületet.  A sík és a felszín metszésvonala ezek alapján megszerkeszthető. A blokkdiagram mutatja be a felület helyzetét. Ugyanígy üledékes, nagy távolságokban kitartó vastagságú rétegek, például széntelepek kibúvása is megszerkeszthető a felszín szintvonalai és a felszíni kibúvások ismert magassága alapján.

  A problémát segít megérteni a mellékelt kis video.  A szerkesztési lépések szerint először a csapásvonal felszíni metszését, azaz a sík és a felszín felület közös pontjai alapján kijelölhető csapásirányt kell megszerkeszteni, majd az összekötő egyenesek alapján a csapásvonallal párhuzamosan a szintvonalaknak megfelelő szintek metszésvonalait a felszínen meghatározni. Az egymás utáni metszéspontok összekötése jelöli ki a sík és a felszín metszésvonalát.

  A szerkesztésben segít, ha megnézed a mellékelt videót.

  A modelleken angolul szerepelnek a feliratok, ezek magyar megfelelőit az alábbi kis táblázat tartalmazza:

  coal seam széntelep

   

  A blokk papírmodellje innen letölthető.

  Korábban itt olvashattál a papírmodellekről:

  http://asvanykincs.hu/kozepiskolasok/geo-origami-1-kivagos-foldtani-szerkezetek/
  http://asvanykincs.hu/kozepiskolasok/geo-origami-2-aldoles/

  Megosztás