Középiskolások
A Deepwater Horizon platform a kitörés után
Film az olaj világából – Deepwater Horizon – Mélytengeri Pokol – Filmajánló
2016. szeptember 27.
Földessy János and Kutas Dávid
 • Magyarországon is bemutatják a héten a Deepwater Horizon tengeri fúrótorony katasztrófájáról készült hollywoodi mozifilmet.

  Országszerte, 2016. szeptember 29-én (csütörtökön) mutatják be a 2010. áprilisában történt tengeri olajfúrótorony katasztrófáról szóló első játékfilmet. Patetikus hangvételű, a dolgozókat és szakmát elismerő, ugyanakkor üzleti érdekeket kritikusan kezelő filmre számíthatunk Peter Berg rendezőtől, aki korábban A túlélőt is rendezte.

  A film témája továbbra is aktuális: a mélytengeri fúrási, kitörésvédelmi- és elhárítási technológia, és egy esetleges kitöréselhárítási folyamatai részben a mai napig tisztázatlanok – ugyanakkor ez az egyik terület amelyen belül gyors, költséget semmiképp sem kímélő fejlesztés zajlik.

  A Miskolci Egyetem egy volt, korábbi hallgatója (Kutas Dávid) is e területen kutatott az elmúlt hónapokban: a Deepwater Horizon kitöréselhárítási munkálatainál alkalmazott technológiákat és azóta létrejött, elfogadott fejlesztéséket vizsgálta, tisztázta és összegezte egy publikációban, hozzáadva saját elképzeléseit a jövőre nézve. A kész publikációt Bergenben, Norvégiában prezentálta a Society of Petroleum Engineers egy konferenciáján.

  Magyar Előzetes

  Érdemes tehát a Deepwater Horizon katasztrófájáról tájékozódni, fiataloknak e témakörrel foglalkozniuk, talán a filmmel elkezdve, mivel a fekete arany ásványkincsünk egyik legfontosabb lelőhelye épp az említett technológiailag nagy kihívásokat és megoldatlan feladatokat rejtő mélytengeri környezetben helyezkedik el.

  Rövid mi-micsoda

  Az alábbi pár sorban tájékozódhatsz pár fogalomról, amelyek talán eddig ismeretlenek voltak számodra!

  Society of Petroleum Engineers

  Az olajmérnököket és az olajmérnöki szakmához kapcsolódó szakembereket tömörítő szervezet, diákok számára ingyenes, Magyarországon is jelen vannak.

  Kitörés

  Az olajfúráskor a fúrási folyamat során valamilyen okból kifolyólag megszűnik a kút feletti irányítás, és ekkor a mélyben lévő fluidum kontrollálatlanul a felszínre tör.

  Kitörésvédelmi- és elhárítási technológia:

  Olyan berendezések összessége, amelynek közvetett, vagy közvetlen célja, hogy egy esetleges kitörést megakadályozzanak, vagy egy folyamatban lévő kitörést elsődlegesen a további környezeti károk minimalizálást figyelembe véve megszüntessenek.

  Deepwater Horizon

  A fúró tengeri platform neve, amelyről a fúrási folyamatot indították, és amelyen végül a katasztrófa bekövetkezett.

  Megosztás