Középiskolások
AHOL MÉG A VESZTESEK IS GYŐZTESEK
2020. március 09.
Földessy János
 • BESZÁMOLÓ A 13. KÖZÉPISKOLÁS FÖLDTUDOMÁNYI DIÁKKONFERENCIÁRÓL

  A magyar közoktatás évtizedek óta nem vesz tudomást a földtudományok jelentőségéről, így kiemelten fontos azoknak az aktivitása, akik tanulmányaikon felül választják a tudományágainkban való elmélyülést. A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara a Magyarhoni Földtani Társulat Oktatási és Közművelődési Szakosztályával együttműködésben idén már tizenharmadik alkalommal rendezte meg az Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferenciát.

  A 2020. március 6-7-én (pénteken és szombaton) tartott rendezvényre 13 előadói nevezés érkezett 30 diák előadóval az ország középfokú oktatási intézményeiből.

  A Diákkonferencia legfőbb célja, hogy összegyűjtse azokat a középiskolás diákokat, akik a földtudományok valamelyik ágával a tananyagon túlmenően foglalkoznak, kutatásokat végeznek, és egy konferencia keretében lehetőséget nyújtson nekik, hogy az így szerzett ismereteiket egymással és az érdeklődőkkel megosszák. További célkitűzés, hogy a rendezvény által a földtudományok a középiskolákban, illetve a diákok közvetítésével szélesebb társadalmi szinten is, nagyobb ismertséget nyerjenek.

  A pénteki szekcióülések után a diákok és felkészítő tanáraik érdekes szakmai programokon vehettek részt, megtekintették a Serenity Solution Kft. tavaly átadott elektronikai hulladékokat feldolgozó üzemét, valamint a felsőzsolcai ipari parkban létesült 20 MW-os naperőmű parkot is. Mindkét ipari létesítmény egyedülálló az országban, így a látogatás során érdekes tapasztalatokat lehetett gyűjteni.

  A szombati eredményhirdetésen Dr. Mádai Ferenc, a Műszaki Földtudományi Kar dékánhelyettese gratulált minden résztvevőnek, majd átadta az okleveleket és a tárgynyereményeket. A szekciókban kiosztott díjazások mellett a legfontosabb elismerés, hogy a zsűri által legjobbnak ítélt középiskolás kutató diákok jogosultságot szerezhettek az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára való nevezésre a témájuknak megfelelő középiskolás szekcióba. Ott a dolgozataik az egyetemi előadásokkal azonos szabályok szerint kerülnek megmérettetésre. AZ első helyezéseket a miskolci Herman Ottó Gimnázium, a szekszárdi I. Béla Gimnázium, illetve a budapesti BMSZC Petrik Lajos Szakgimnáziuma diákjai szerezték meg.

  A konferencia zárását követően a diákok csatlakoztak az ásványfesztivál szakmai programjához, majd belevetették magukat a csodálatos ásványok és drágakövek erdejébe.

  A konferencia programja a Tudás – Vár a Miskolci Egyetem! A felsőoktatásba való bekerülést elősegít készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban c. EFOP-3.4.4-16-2017- 00008 pályázat keretében valósulhatott meg.

  További részletek a diákkonferencia oldalán: http://mfk.uni-miskolc.hu/?page_id=4137

  Forrás: mfk.uni-miskolc.hu

   

  Megosztás