Kiállítások
A Kárpátok ásványai című kiállítás

A Kárpátok ásványairól szóló összefoglaló kiállítás, amelyet a Pannon-tenger Múzeum szervezésében tekinthet meg.

A bükkábrányi külszíni fejtésű lignitbánya területén 2007 júliusában, a felszín alatt mintegy 65 méteres mélységből került napvilágra a magyar földtani és ősnövénytani kutatások történetének egyik legszebb leletegyüttese, egy körülbelül 7 millió éves mocsárciprus-erdő részlete.

A felfedezés világviszonylatban is példa nélkülinek nevezhető, hiszen a feltárt 16 fatörzs mindegyikét álló helyzetben őrizte meg számunkra az őket eltemető homok. A fák anyaga nem kövesedett meg, sejtszerkezetük a ma élő fákhoz hasonlítva alig roncsolódott és alakult át. A Mátrai Erőmű Zrt. és a bükkábrányi lignitbánya igazgatósága önzetlenül biztosította, hogy a páratlan leletegyüttes a miskolci Herman Ottó Múzeum, valamint a Bükki Nemzeti Park Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területe megőrzésébe kerüljön további kutatások és a nagyközönségnek történő bemutatás céljára.

A leletek bemutatása az egyik fő attrakciója a Pannon-tenger Múzeumnak, mely 2013. novemberében nyílt meg a nagy közönség számára. A múzeum a tár létrehozásával a földtörténeti harmad- és negyedidőszak geológiai és őslénytani emlékeinek gyűjtését, kutatását, megőrzését és rendszeres bemutatását tűzte ki célul.

Itt látható a Kárpátok ásványai összefoglaló kiállítás, az országukat körbeölelő hegységrendszer egyik legteljesebb tematikus gyűjteménye is. A múzeum nyitva tartása és aktuális látnivalói a honlapjukról (www.pannontenger.hu) ismerhető meg.

Megosztás