Geoleaks
Forrás: MGSZ 2006
Meghalt a bauxit, éljen a bauxit, fontos ritkaföldfém forrásunk
2016. július 16.
Földessy János
  • Az ALUTERV-FKI valaha az ország korszerű bányászati-kohászati fejlesztési központja volt. Az 1981-ben készült jelentésük egyes hazai bauxitok ritkaföldfém áttekintő mintázási eredményeit közli.

    A ritkaföldfémek nevükkel ellentétben nem ritkák, de csak néhány földtani környezetben dúsulnak, igen szűk tartományban mozgó környezeti feltételek között, mint például egyes forráskőzetekből létrejött mállási kérgek. A lantanidák csoportba tartozó kémiai elemek, valamint a hozzájuk társuló yttrium és szkandium a modern technológiák számtalan ágában nélkülözhetetlen, elektronika, lézerek, szélturbinák, gépkocsik építéséhez használják mágnesként, kerámiák, ötvözetek stb. formájában.  Az ugrásszerűen növekvő felhasználás Európában nem tartott lépést a nyersanyag források biztosításával, ezért a ritkaföldek vöröslistás stratégiai fontosságú ásványi nyersanyagoknak minősülnek.

    A hazai ritkaföld helyzetről a Miskolci Egyetem készített részletes monografikus összefoglalást, amely itt letölthető.  Ennek egyik részeként a korábbi nagynevű kutatók (Bárdossy György, Pantó György és mások) kutatásai alapján a bauxit ritkaföld tartalmát is vizsgálták. Az irodalom kutatás során dolgozták fel a mellékelt jelentés anyagát is. Az itt felsorolt fúrások jelentős részben már bezárt bauxit előfordulásokat tártak fel, de a legjobb elemzett minőségű összes ritkaföld tartalom 1,25 % volt, ami akár önállóan gazdaságos dúsulást jelenthet, ha tömeg kapcsolható ilyen minőségi értékekhez. Sajnos a vizsgálatok akkor csak áttekintő részletességig jutottak.

    A jelentés akár palackba zárt üzenet lehet a következő geológus bányász kutató nemzedéknek: a gyorsan változó technológiák időről-időre szülnek olyan piaci igényeket, amelyekre „unalomig ismert” anyagaink is alkalmasak lehetnek, rejtett, nem vizsgált tulajdonságaik jobb megismerésével. A dokumentum ide klikkelve letölthető.

    Megosztás