Geoleaks
Lítium dúsulás a Tokajban? – Mátyás Ernő és Várhegyi Győző az erdőbényei anomáliáról
2016. június 05.
Földessy János
 • 1979-ben készült az itt közzétett letölthető jelentés, melyben a szerzők a kovaföld kutatásokkal kapcsolatosan gyűjtött mintákban észlelt anomálisan magas lítium tartalomra hívták fel a figyelmet.

  A jelentést követő rövidebb MÁFI program nem tudta a korábbi magas anomális (max 2 %) lítium dúsulási értékeket igazolni. Az eredmény a technológiák akkori fejlettségi szintje mellett nem keltette fel a kutatók érdeklődését sem, mivel ekkor a lítiumnak marginális gazdasági jelentősége volt.

  Ma a villamos energia tároláshoz szükséges legfontosabb kémiai alapanyag, s mindenütt kutatják világszerte. Korábbi előfordulásait csak pegmatitokból, evaporitokból ismertük. 2004-ben viszont felfedezték azokat a szerbiai előfordulásokat a Jadar völgyében, amelyek a világ legnagyobb üledékes lítium előfordulásai egy hasonló miocén, hidrotermális hatásokkal is érintett édesvizi medence sorozatban, borátokkal kisérve.

  Erdőbényén kezdeti vizsgálataink már kimutatták hectorit jelenlétét, ami Li-dúsult agyagásvány. Érdemes lenne folytatni a keresést?

  Letölthető anyag: Jelentés a Tokaji-hegység ritakfémkutatási eredményeiről ill. további kutatási elképzelésekről

  Megosztás