Felsőoktatás
Proskill – egy igéretes miskolci TEKH szakkollégiumi projekt a gazdászokkal
2020. február 01.
Földessy János
 • Az EIT RM tavalyi pályázatán nyert a Miskolci Egyetem GTK Proskill három éves futamidejű projektje

  Az EIT az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (Budapest), ennek nyersanyagokkal foglalkozó szervezete az EIT Raw Materials (EIT RM).  Az EIT Raw Materials sokoldalúan támogatja a nyersanyagokkal kapcsolatos európai fejlesztéseket és innovációt, ezek között az ásványi nyersanyagokkal kapcsolatos erőfeszítéseket. A fejlesztések egyik nagy csoportja az oktatással foglalkozik.

  Az EIT RM tavalyi pályázatán nyert a Miskolci Egyetem GTK Proskill három éves futamidejű projektje, amely a mérnökök kiegészítő, un. soft-skill képességeinek fejlesztését célozza. Ebben a V4 országok egy-egy egyeteme, illetve a European Federation of Geologists (EFG) nemzetközi szakmai szervezet a közreműködő konzorciumi partnerek. A GTK pályázatának két belső közreműködője a Hantos Imre Szakkollégium és a TEKH szakkollégium, az egyik a közgazdászok, a másik a földtudományi mérnökök diákszervezete. A program vezetője a Miskolci Egyetem. A program koordinátora Varga Krisztina, projekt menedzser Bakó Tamás.

  A projekt január 30-31-én tartotta nyitóértékezletét. Ezen létrehozták az irányitó testületet, és meghatározták a 2020. évi programokat, és tisztázták az adminisztratív eljárási kérdéseket.

  Miskolc MFK Kara  több oldalról is szerepet kapott a projektben. Az EIT RM Education részéről a projektet Gombkötő Imre, korábban miskolci egyetemi docens felügyeli, míg az EFG képviseletében Miklovitz Tamás geológus mérnök, a kar egykori diákja működik közre.

  A projekt révén egy sor új fejlődési lehetőség nyílik meg tehetséges hallgatóink és az őket vezető oktatók előtt, terepgyakorlatok, konferencia részvételek, rövidkurzusok és egyéb  kapcsolatteremtésre alkalmas események, rendezvények vannak a project palettáján. További információt ad a TEKH részéről dr. Németh Norbert (foldnn@uni-miskolc.hu).

  Megosztás