Felsőoktatás
Nyersanyag napon, virtuális kávészünetben…
2020. október 20.
Földessy János
 • Nagyszerű nemzetközi eseménynek adott helyt a Miskolci Egyetem, az Egyetemi Nyersanyag Napok sorozat keretében, a délutáni programok előtt a kávészünetben foglaltam össze ezeket az információkat.

  Október 20-án olyan széles sávban érdekelt szakember és érdeklődő társaság ült virtuálisan a tárgyalóasztalhoz, amire talán még nem volt itthon példa. Közgazdászok, technológusok, földtudományi és anyagtudományi szakemberek, akadémikustól középiskolásokig, Portugáliától Görögországig hallgattak előadásokat és beszélgettek kötetlen formában országunk és a tágabb hazánk,  Európa  nyersanyag kérdéseitől.

  Elsődleges és másodlagos anyagok, regulációk, piaci trendek, körkörös gazdaság, másod -nyersanyagok,   nagyközönség véleménye – hogy csak egy pár hordozószót említsek a színes vitákból.

  Az egyetemi nap szervezője a GTK és MFK karok, házigazdája Madarász Tamás egy. docens, volt bevezetőjét az európai geológusok szervezetétől Mirko Komac (Szlovénia) elnök tartotta, és az ezt követő kerekasztal beszélgetéseken ott láthattuk országunk több jelentős iparvállalatának szakemberét. A kérdés minden fórumon ugyanaz volt: hogyan tovább? Összébb lehet-e zárni a high-tech iparágak növekvő szarepe, illetve az ezekhez szükséges nyersanyagok csökkenő rendelkezésre állása közötti ollót?  A legutolsó kezdeményezések szerint (ERMA European Raw Material Alliance) a kérdés már elérte az uniós politikacsinálók szintjét, és erre keresnek választ az egyre növekvő kínai nyersanyag igény és termelési fölény, illetve a kontinens lakosságának  bányászattal szembeni  súrlódás közepette.

  Az egy oldalas összefoglalóban nem juthat hely az elhangzottak részletes idézésére, de  aki ez iránt érdeklődne, az esemény weboldalán a teljes anyag felvételét, vagy annak részleteit végig hallgathatja:

  https://rmud.eitrawmaterials.eu/hu/home-hu/

  Megosztás