Felsőoktatás
forrás: www.periodictable.com
Indium vadászat recski cinkércekben
2016. július 16.
Földessy János
 • A stratégiai elemek alapkutatási programjának folytatásaként több benyújtott diplomaterv is az egykori Criticel projekt eredményeire épült.

  Dr. Csámer Árpád, a Debreceni Egyetem adjunktusa mérnöki ismeretei kiegészítésére elvégezte e Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi mérnök mesterszakát. Diplomáját a recski ércesedés szfaleritjeinek nyomelem vizsgálatából (különös tekintettel az indium eloszlás vizsgálatára) írta és védte meg 2016 júniusában.
  Az indium stratégiai fontosságú ritka kémiai elem, mely modern elektronikai eszközök (pl. érintő képernyők) gyártásának nélkülözhetetlen alapanyaga. Egész Európában kutatják előfordulásait, az EU kritikus elemként tartja számon.

  A munka során a recski előfordulás nyolc különféle szfalerit típusát vizsgálta meg modern ásványtani és kémiai elemző műszereken, például mikroszondával, illetve lézer-ablációs spektroszkópiával. Ezek segítségével a kémiai elemek jelenléte, eloszlása akár egy ásványszemcsén belül is jól térképezhető.  A munka eredményeként éles indium koncentráció különbségeket tudott megfigyelni a különböző genetikai típusok között. A legnagyobb koncentrációk a szfaleritben a 100 g/t értéket meghaladták a rétegkövető metaszomatikus ércesedési típusban (így az indium tartalom gazdasági értéke egyes teleprészekben a cink tartalommal közel azonos súlyú is lehet).

  Munkájáról további információkkal a szerző (csamera@gmail.com) szolgálhat.

   

  Megosztás