Felsőoktatás
Hidrotermális ujjlenyomatok a mecseki szárazföldi sorozatban
2016. július 25.
Földessy János
 • A Miskolci Egyetem végzett vizsgálatokat az egyik mélyfúrás (BAF-2) mintáin, keresve a reduktív zónákhoz kapcsolódó szulfid ércásványokat.

  A szárazföldi vörös üledékes sorozatok alkotta medencék a világ számos helyén tartalmaznak jelentős ércelőfordulásokat, főleg rézércet. A hozzánk legközelebb eső példa a permi rézpala, amelyet jelenleg Lengyelországban és Németországban termelnek, de előfordulásait még az Északi-tenger aljzatában is ismerjük. A hazai vörös üledékes sorozatok uránérc tartalma és rézérc tartalma is régóta ismert, de csak az előbbi részletes kutatására került sor.

  Most a Miskolci Egyetem végzett vizsgálatokat az egyik mélyfúrás (BAF-2) mintáin, keresve a reduktív zónákhoz kapcsolódó szulfid ércásványokat. Nádasi János végzős MSc. földtudományi mérnök hallgató munkája nyomán derült ki, hogy a két vizsgált zóna jelentősen eltér a valószínű keletkezése tekintetében. A sekélyebb mélységű, néhány méter vastag reduktív zónában réz, ezüst, urán geokémiai anomália és finomszemcsés hordozó ércásványok jelennek meg. Ezt a zónát már az urán kutatások nyomán is felismerték, de nem követték kutatásokkal. A BAF-2-ben átfúrt mélyebb zóna 750-900 m mélységben csak pirit hintést tartalmaz.  A szulfidok valószínűleg a mély eltemetődés időszakában, a sorozat szulfát ásványainak un. termokémiai redukciója révén keletkezhettek a kőzetekben.

  Így műrevaló ércet ugyan nem, de tovább követendő geokémiailag anomális szintet sikerült kimutatni a kitűnőre megvédett MSc. diplomaterv keretében folytatott vizsgálatok során.

  További információ:
  Nádasi János
  E-mail: janos.nadasi@gmail.com

   

  160909nadasi

  Az agyagkőben az eltemetődés során a káliföldpátok albittal helyettesítődtek. Az albitot később galenit és kalkopirit szorítja ki. (Nádasi 2016)

   

  160909nadasi1

  Reduktív zóna a bodai agyagkő sorozatban. A zöld színű, kb. 3 méter vastagságú zónában található a felső szinti színesfém anomália.

  Megosztás