Események
Ásványvagyon Fórum
11. 03. 2016
Földessy János
 • Összefoglaló az eseményről itt fog megjelenni miután az esemény lezajlott. Addig is, kalandra fel, fedezzen fel más tartalmakat az ajánló segítségével vagy ossza meg ezt az eseményt másokkal is a Megosztás felirat alatt található eszközök segítségével.

  Az ötödik Ásványvagyon Fórumra került sor 2016 április 20-án Miskolcon.

  Az ötödik Ásványvagyon Fórumra került sor 2016. április 20-án Miskolcon. Az eseményt a Magyarhoni Földtani Társulat Észak-Magyarországi Területi Szervezete, Nyersanyagföldtani Szakosztálya, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara Ásványtani- és Földtani Intézete, illetve a MTA MAB Bányászati, Földtudományi, Környezettudományi Szakbizottsága szervezte. Ezen az eseményen debütált honlapunk, az asvanykincs.hu.

  A két ünnepelt jubiláns, dr. Baksa Csaba és dr. Zelenka Tibor, mindketten az egykori OÉÁ vezető geológusai

  A két ünnepelt jubiláns, dr. Baksa Csaba és dr. Zelenka Tibor, mindketten az egykori OÉÁ vezető geológusai

  Két emblematikus egyéniség születésnapi gratulációival kezdődött a fórum. Dr. Zelenka Tibor nyolcvanadik, dr. Baksa Csaba hetvenedik születésnapját ünnepeltük. Ezután kilenc előadást hallgathattak meg a résztvevők. Dr. Fancsik Tamás (MFGI, igazgató) a nyersanyag gazdálkodásunk jövőjéről adott képet, kiemelve a jelenlegi állapot ideiglenes voltát. Dr. Holoda Attila (Aurora Energy KFT) a bányászat és lakossági kapcsolatok, közvélemény viszonyáról tartott nagyon gondolatébresztő előadást. Dr. Mádai Ferenc (ME MFK, dékánhelyettes) a Miskolcon bevezetésre kerülő duális képzésről beszélt, kiemelve az ipar és a felsőoktatás erősödő kapcsolatának kölcsönös előnyeit. Szilágyi Imre (geológus szakértő) a prognosztikus kőolaj és földgáz vagyon becslésének módszertanáról értekezett. Dr. Horváth Zoltán (MFGI, főosztályvezető) az országos nyersanyag potenciál felmérési projekt, illetve a közérdekű ásványi nyersanyagok definiálása érdekében zajló EU program hazai vonatkozásairól tartott előadást. Veres Lajos (Mendikás KFT, geológus) és Markó István (bányamérnök szakértő) a Farkaslyuk területén végzett földalatti kutatások, tárónyitás tapasztalatait foglalta össze. Dr. Csongrádi Jenő (geológus szakértő) a recski porfíros rézércek eddig nyilván nem tartott magas arany tartalmának minőségi eloszlásáról, gazdasági jelentőségéről adott elő. Dr. Németh Norbert a korábbi stratégiai elem kutatási program folyományaként megismert bükkaljai Nb-Ta-REE dúsulások továbbkutatásának, értelmezésének jelenlegi állását ismertette, egy reménybeli új jelentős lelőhely felfedezésének példájaként. Végül dr. Hartai Éva az EU H2020 CHPM nemzetközi projekt koordinátori minőségében mutatta be a geotermikus energia termeléshez kapcsolt fémtermelés fejlesztési elképzeléseit. Az előadások a foldtan.hu honlapról letölthetők.

  A Fórum az elhangzottakról szóló vitával zárult.

  A Fórum az elhangzottakról szóló vitával zárult.

  Megosztás