Megújulás
Űrbányászat – ki adja a koncessziót?
2017. szeptember 10.
Háder Gábor
 • Már több cég is e lehetőség elérésének küszöbére jutott.

  Az 1967-ben 100 állam által aláírt Outer Space Treaty (Világűr szerződés), szerint a világűr az egész emberiségé, mindenki által szabadon kutatható, használatának az összes ország jólétét kell szolgálnia.

  Ám most az aszteroida-bányászat már pár éven belül technikailag lehetséges, ezért szükség van a megállapodás felülvizsgálatára.   – írta a Scientific American.

   

  A USA-ban bejegyzett két cég, Deep Space Industries és a  Planetary Resources  2020 végén már kutatóűrhajót küldene az űrbe az aszteroidák bányászatának feltérképezésére.  A nagyra törő tervekben az szerepel, hogy az évtized második felében már teljes körű bányászati tevékenységet folytatnának egyes aszteroidákon.

   

  Az egyezmény egyik legfontosabb rendelkezése, hogy megtiltja az égitestek nemzeti szuverenitás alá vonását. Ez egyértelműen a bányászatra vonatkozik. Az USA külügyminisztériuma viszont úgy gondolja, hogy a szerződés megengedi a világűr kereskedelmi célú hasznosítását. Luxemburgban, amely az űrbányászat központi szereplőjévé szeretne válni, a közelmúltban szintén hasonló megengedő törvényt írtak alá.

  A számos ellenző, elsősorban fejlődő ország szerint előbb egy közös nemzetközi engedélyező testületre lenne szükség, abban is meg kellene előzetesen állapodni, hogyan osszák el az egyes nemzetek között az űr erőforrásait.

  Ők az egykori gyarmatosítási tevékenységet (idegen területek gyarmatosítása és erőforrásainak kihasználása) vélik ismét felfedezni.

   

  Korábbi anyagaink erről a témáról:

  http://asvanykincs.hu/megujulas/egy-leendo-banyahely-lakossagi-tiltakozas-nelkul/

  Megosztás