Megújulás
Péntek Attila, az aranyember
2017. május 16.
Földessy János
 • Magyarország nagy ütemben termeli ki és pazarolja el a kiváló földtudományi szakembereket. Egy ma már csak egykorinak nevezhető kiváló hazai földtani iskola újabb sikeréről lehetett olvasni a szaksajtóban.

  Az ELTE ércföldtani műhelye, melyet vezetőként Molnár Ferenc egy. docens neve fémjelzett, több kiváló szakembert nevelt, akik ma a világ számos országában töltenek be meghatározó szerepet a kutatásban. Molnár Ferenc sincs itthon, évek óta az itthoni hosszas helybenjárás és iszapbirkózás után a Finn Földtani Szolgálat kutató professzoraként dolgozik. A hírt a torontói tőzsde közlemények hozták a Wallbridge Mining junior kutatási vállalat találatáról, amelynél Péntek Attila főgeológusi pozíciót tölt be.

  A közlemény a Fenelon (Quebec) projekten harántolt 7.06 m @ 149 g/t Au átlagminőségű ércharántolást ismertette. Ez a találat áprilisban felkerült a Best Of… fúrási eredmények világlistára, ecuadori és másik kanadai  kutatási eredménnyel együtt.

  Rajta kívül az iskola több más kutatója is a kanadai, indonéziai kutatásokat erősíti. Nagyon gazdag ország vagyunk, ha ezeket a szakembereket képesek vagyunk hosszú évekig nélkülözni. Szinte szerencse, hogy nálunk nem már évek óta nem folynak érckutatások, mert ellenkező esetben nagyon hiányoznának.

  A mellékelt magfotó az említett érces szakaszt mutatja be, a Wallbridge Mining honlapjáról.

  170511pentek
  Megosztás