Megújulás
Képviselők erősen érdeklődnek a szenekből kinyerhető ritkaföldfém kutatása iránt
2018. május 22.
Földessy János
 • A nemzeti kutatási laboratórium több éves munka sikeres előrehaladásáról számolt be a képviselőknek.

  Sajnos nem nálunk, hanem az Egyesült Államokban. A kongresszus számára készült az a kutatási jelentés, amely a kőszenek ritka földfém tartalmának jövőbeli hasznosításán dolgozó számos egyetem összehangolt kutatási programjának eredményeit mutatta be 2017-ben a törvényhozóknak.

  usea2

  A ritka földfémek (17 lantanida elem, a szkandium és az yttrium) a modern csúcs technológiák alapanyagai, nélkülözhetetlenek az elektronikában, a hibrid motorok, a permanens mágnesesek, lézerek és számos egyéb fejlett termék gyártásában. A jelenlegi világtermelés 95 %-a Kínából származik, ami a világ más ipari termelői számára komoly ellátási kockázatot jelent.

  A helyzet megoldására a 2010-es évek kezdetétől folynak az Egyesült Államokban magas szinten összehangolt kutatás-fejlesztési programok, melyek egyik jelentős vonala a kőszenekből, illetve az ezek felhasználása során keletkező melléktermékekből kinyerhető ritka földfémek földtani és technológiai sajátosságainak megismerése. A szén, az elégetés során keletkező pernye, és a meddőhányók, elfolyó bányászati szennyvizek anyaga egyaránt részt kaptak a vizsgálatokból.

  Az eredményeket sorozatosan, különböző fórumokon hozzák nyilvánosságra a kutatók, melyekből levonható az a következtetés, hogy rövid időn belül az USA megteremti egyrészt a saját, másrészt a világpiaci kereslet méreteinek megfelelő gazdaságos ritkaföldfém kitermelő ágazatát., s egyúttal biztosítja igen jelentős szénbányászati szektorának  a high-tech szektorba, védett pozícióba való belépését.

  A téma iránt mélyebben érdeklődők az interneten számos hivatkozást, közleményt találnak, cikkünkhöz most a Kongresszus számára az elmúlt évben elkészült jelentést csatoltuk. Hátha ettől a magyar országgyűlési képviselők is kedvet kapnak az ilyen ismeretszerzéshez.

  link: https://www.energy.gov/sites/prod/files/2018/01/f47/EXEC-2014-000442%20-%20for%20Conrad%20Regis%202.2.17.pdf

  Megosztás