Megújulás
ELÁRASZTOTT EURÓPAI BÁNYÁK KATALÓGUSA AZ UNEXMIN-TŐL
2018. május 31.
Földessy János
 • Az UNEXMIN egy nemzetközi H2020 kutatási projekt, melyet a Miskolci Egyetem irányít. Az egyik munkacsomag részeként elkészült a kontinens elárasztott bányáinak térképi alapú katalógusa.

  A fejlesztés során olyan autonóm vízalatti robot műszer prototípusa születik meg, amelynek feladata elárasztott földalatti térségekben történő belépés, geofizikai és geokémiai mérések, mintavételek. Az egyik munkacsomag részeként az EFG (Európai Geológusok Szövetsége) és a GSB (Belga Földtani Szolgálat) együttműködésében készült az említett katalógus Európa legtöbb országára kiterjedően.

  Az UNEXMIN honlapjáról (unexmin.eu) elérhető katalógus térképi alapú, interaktív. Az egyes előfordulásokat jelző körökre kattintva felugró ablak hozza be a legfontosabb adatokat – pl. nevet és helyazonosítót, majd egy további kattintással részletes adatsorokhoz és jellemzésekhez juthatunk el.

  Az örvendetes hírben az a szomorú, hogy a magyar területen a kővágószőlősi uránérc előfordulás kivételével nincsenek körök, azaz nincsenek feltöltött adatok. Legjobb tudomásom szerint ugyanis mi pont leállított és elárasztott földalatti bányákban vagyunk rendkívül gazdagok. Ennek dacára (még?) magyar adat nem szerepel az adatbázisban. Remélhetően ezt a múló félreértést a projekt magyar csapata eloszlatja azzal, hogy az adatainkat feltölti az adatbázisba.

   

  Korábbi cikkeink az UNEXMIN-ről:

  http://asvanykincs.hu/megujulas/indul-az-unexmin-nemzetkozi-fejlesztesi-projekt/

  http://asvanykincs.hu/megujulas/vizalatti-banyarobot-eu-s-rendszammal-miskolciak-a-fejlesztesben/

  http://asvanykincs.hu/megujulas/el-van-arasztva-a-banya-unexmin-1-megoldja/

  Megosztás