Középiskolások
GEO-ORIGÁMI 5. – VETŐ ELMETSZ DŐLT RÉTEGEKET
2017. július 16.
Háder Gábor
 • Vágd ki, ragaszd össze és megérted…

  Földünk megértéséhez az egyik legtitkosabb kulcs a Földkéreg szerkezetének megértése. A kőzetek lávából megszilárdulnak, üledékként felhalmozódnak, majd az évmilliók során szerkezeti változások során esnek át. A legtöbb esetben sem az erők nagysága és iránya, sem a változás időpontja vagy időtartama nem ismert pontosan, de a létrejött szerkezeti formák értelmezésével közel kerülhetünk megismerésükhöz.

  Az origámi a japán kultúra része, papírhajtogatással előállítható formák létrehozása. Ezt a technikát alkalmazta az írországi Dublin egyetemének tektonikai munkacsoportja (https://www.fault-analysis-group.ucd.ie), akik papírmodellek formájában tették közzé az egyetemi tanszékek poros polcairól már jól ismert szerkezeti blokkokat.

  Ezek a papírmodelleket az internet segítségével bárki letöltheti, és a kivágási séma alapján összeragaszthatja, forgathatja. A Miskolci Egyetemen Katona Gábor fiatal kutató vette is a fáradtságot, és összeépítve létrehozta a modellsorozatot. Ezeket most rövid kommentár kíséretében sorozatban, hetenként közreadjuk.

  Normal Fault at the Moab Roadcut

  Ha egy vető már korábban dőlt helyzetű üledékes rétegsort metsz és mozdít el, egy vízszintes felületen a törés két oldalán a képződmények egymástól elmozdulva jelennek meg. Ezen a vízszintes (vagy ahhoz közeli) felületen a normál vetőt alkotó törés mentén a törés felület dőlésének irányában áthaladva idősebb képződményekből fiatalabbakba lépünk át.  Az így kialakult szerkezeti helyzet utalhat vízszintes értelmű eltolódás – nyírótörés működésére is.  A szerkezeti elem értelmezése mindkét megoldásra lehetőséget ad, de feltolódásként nem értelmezhető.

  A blokk papírmodellje innen letölthető:

   

  Korábban itt olvashattál a papírmodellekről:

  http://asvanykincs.hu/kozepiskolasok/geo-origami-1-kivagos-foldtani-szerkezetek/
  http://asvanykincs.hu/kozepiskolasok/geo-origami-2-aldoles/
  http://asvanykincs.hu/kozepiskolasok/geo-origami-3-kivagos-foldtani-szerkezetek/
  http://asvanykincs.hu/kozepiskolasok/geo-origami-4-a-normal-veto/

  Megosztás