Gazdaság
Fehérvárcsurgó üveghomok. Forrás: uveg-asvany.hu
Zárszámadás 2017 5. Jövedelmező, de nehéz munka – felívelő ipari ásványpiacunk
2018. február 19.
Földessy János
 • Túl a huszadik század szintjén, növekvő termékpalettával

  Az ipari ásványok hazai termelését a termelési érték adatokkal érzékeltetve egy háromszintes piac rajzolódik ki. A piac 80 %-át az 5 milliárd forint szint feletti bevételt produkáló két nagy termelő, a svájci Omya (Eger, Felnémet mészkő) és a francia Saint-Gobain (Pilisvörösvár dolomit) magyarországi vállalatai fedik le.

  A következő szint a 100 M forint feletti csoport, melynek élvonalában a magyar tulajdonosokhoz tartozó Üveg-Ásvány Kft (Fehérvárcsurgó, kvarchomok), Perlit92 Kft (Pálháza, perlit) helyezkednek el. Az őket követő középmezőnybe sorolhatók a görög érdekeltségű Imerys (Egyházaskesző, bentonit), a magyar Geoproduct Gyógyító Ásványok (Mád-Rátka, zeolit), a ciprusi Axis Bentonite (Erdőkertes, bentonit), svéd Josab (Rátka, zeolit), valamint a  Kvarc-Homok (Kővágóörs, kvarchomok) és Kvarchomok KFT (Sóskút, kvarchomok) üzemei.

  A harmadik 100 millió forint alatti éves termelési értéket képviselő szinten épp létező, vagy most növekedni kezdő kis termelő cégek találhatók, az Ediafilt (Erdőbénye, diatomit), a Kaolin Kft (Sárisáp, kaolin), illetve a svéd érdekeltségű Josab (Rátka, zeolit).

  perlit

  Szintén nyilvános adatokból becsülhető az is, hogy a nyilvánosan megtalálható 13 cég összesen 632 alkalmazottal dolgozik, fejenként mintegy 40 millió forint átlagos termelési értékkel. Ebből természetesen a nagy termelők egy nagyságrenddel jobb termelékenységi mutatóval vesznek részt, mint a kis cégek.

  Imerys bentonit üzeme, Egyházaskesző  Forrás: bentonit.hu

  Imerys bentonit üzeme, Egyházaskesző Forrás: bentonit.hu

  Ezen túl a nyilvános hírek eléggé szegényesek erről az ipari szektorról.  Csak sejteni lehet, hogy az export bevételek is jelentősek, például a perlit esetében. A termékekről, termelésről, a társaságok szociális közreműködéséről alig jut el hír a nyilvános sajtóba.  Pedig a regionális gazdaság fontos központjai már most is, illetve további lépésekkel azzá fejlődhetnek. Jó lenne, ha ez az adófizetőkben, helyi lakosokban is tudatosulhatna.

  Bentonit üzem, Geoproduct KFT Mád  Forrás: geoproduct.hu

  Bentonit üzem, Geoproduct KFT Mád Forrás: geoproduct.hu

  A 2017-es évek néhány statisztikai adatát a internetes adatbázisokból lekeresett információk szerint az alábbi táblázatban foglaljuk össze:

  180218nemerc
  Megosztás