Gazdaság
TALÁLT, SÜLLYED: NFM nyugodj békében
2018. május 03.
Földessy János
 • Az asvanykincs.hu szándéka szerint távol áll attól, hogy az állam dolgába üsse az orrát. Most ezt azért tesszük, mert az új kormánylista megjelenésével felszívódott az NFM, ahová eddig az energia, bányászat (és ezzel az ásványvagyon gazdálkodás) bokros ügyei tartoztak.

  Immár hagyománya van annak, hogy hazánkban egy stabilnak képzelt szakigazgatási struktúra néhány éven belül valami teljesen másnak adja át a helyét. Így mára biztos, hogy az ásványvagyonunk ügyei az új kormány felállásával tovább vándorolnak, és új gazdájuk lesz. A NIM, IPM, NFM után a következő megálló most kérdőjel marad a tudatlan külső szemlélő számára.

   

  Amit az NFM eddig elmulasztott megcsinálni, azaz a nemzeti ásványvagyon ügynökséget, a 2013 óta lebegő ásványvagyon gazdálkodási stratégiát, elkészítésük most új csapatokra hárul (ha egyáltalán napirenden marad). Bár a tárca elveszett valahol a Batthyány tér és a Fő utca között. illetékes talán még marad. Találomra a nemzeti vagyonért felelős tárcanélküli miniszternek állna a legjobban az ezzel való foglalkozás. Az ásványkincs ugyanis az állam igen jelentős vagyona, azonos súlyú a termőföldhöz, állami ingatlanokhoz képest, megismerése és kitermelésének tervezése magas szintű közérdek.

   

  Volna mit tenni, a késés ezen a területen több évtizedes. Nemcsak Recsk sorsa lóg a levegőben. A papír alapú penészfoltos és molyrágott veterán kutatási dokumentációk számos, a mai világban igen keresett és értékes anyagról adnak hírt, amivel a nyersanyag kutató és kitermelő szakma résztvevői nemcsak tengődnének, hanem válságövezeti húzóágazattá válhatnának. Örömmel ajánlanánk ezeket az információkat hazai, külföldi állami és magán befektetőknek.  Először a ciklusokon át húzódó nemzeti stratégiai irányvonal tisztázására van szükség, hiszen e szakmában a beruházások átfutási ideje 5-15 év, amihez stabilitásra és biztonság kell.

  Megosztás