Gazdaság
Szivárgó előrejelzések a változó hazai energia frontról
2018. április 27.
Földessy János
 • A feltételezhetően kormányközeli információkat szellőztető magyaridok.hu oldalán jelent meg egy érdekes összefoglaló Járosi Márton professzor neve alatt. Ebből a hazai primér energia termelésre is vonatkozik néhány előrejelzés

  Rögtön az alcím egy érdekes változást sejtet: “nemzeti érdek az energetikai minisztérium létrehozása a megfelelő háttérintézményekkel

  Ebből számomra az következik, hogy a bányászatot eddig felügyelő NFM államtitkárság státusza (plusz vagy mínusz irányban) biztosan megváltozik. A megfelelő háttérintézmények kifejezést úgy lehet dekódolni, hogy amennyiben a szakma nincs résen, akkor az államigazgatás és a szakigazgatás illetve kitermelő ipar közé még egy szint ékelődhet.

   

  “Az energiaszolgáltatás biztonságának feltételei az alapvető energiahordozók rendelkezésre állása, villanyszolgáltatás esetén az erőművek, gázellátásnál a tárolók, mindkettőnél a szállítóhálózati infrastruktúrák tulajdonlása és az ezt üzemeltető, működtető, felügyelő állami intézményrendszer. ” Az állítás a megkezdett folyamatok töretlen folytatását ígéri, a vissza-államosítás irányában.

   

  “Az összes primerenergia-szükségletünk kétharmad része import… Ennek 35 százaléka földgáz, amelynek a nyolcvan százalékát az oroszoktól vásároljuk. Az egyre csökkenő hazai termelés mellett ezt nem lehet gyorsan megváltoztatni. ” Kár, hogy nem került még elfogadásra az ásványvagyon-stratégiánk, hiszen kb. tíz éves hazai termelésnek megfelelő (becslések szerint 28 Md m3) alternatív – szénhez kötött – metán vagyonunk kitermelési lehetőségének technológiájára kellene forrásokat teremteni. egyúttal a diverzifikálás célkitűzésének is megfelelve.

   

  Mátraaljáról szólva “Most egy 1200 megawattos új egység jelentheti a perspektívát az erőműnek, és biztosíthatja a szénalapú termelés fennmaradását.” - ez mindenképpen a hosszútávú fennmaradás (és a környezeti engedély biztosítása) irányába mutat az immár magyar felségjelzés alatti komplexum jövőképében, elvetve az eddig lebegtetett kisebb kapacitásbővítések soha meg nem valósult tervét. A zászló a Visonta felújítása helyett egy zöldmezős telepítés számára is állhat, valahol Visonta és Bükkábrány között.

   

  “Az egységes nemzeti energiapolitika egységes koncepcióalkotást és irányítást igényel. Javasoljuk az energetikai minisztérium létrehozását. A magyar energiapolitika alapjait egy általános energiatörvényben javasoljuk összefoglalni. Ebben kell meghatározni az állam ellátásbiztonsági felelősségét, szerepvállalási területeit és az energetika állami intézményrendszerét. ” A javaslat ugyanaz tehát, mint a kitermelő szakmai által évek óta hiányolt ásványvagyon stratégia esetében. Lehetne esetleg egyidőben mindkettőt létrehozni?

   

  Érdemes lenne a fenti javaslatok mögötti, sokat költözött minisztériumi fiókokban elheverő részletes javaslatokat leporolni, és a mai helyzetre aktualizálva megvalósításukhoz nekikezdeni. A hazai szénvagyon évtizedek óta elhanyagolt földtani és technológiai kutatása, alternatív energiatermelési lehetőségek és hasznosítható melléktermékek megismerése biztos kulcs lehet energiabiztonságunk közép- és hosszútávú növelésében.

  https://magyaridok.hu/velemeny/biztonsag-es-energiaszolgaltatas-2884149/

   

  Megosztás