Gazdaság
Századvég akták – Energia, Környezetvédelem, Vagyongazdálkodás 4.
2017. június 09.
Háder Gábor
 • A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számára a kormány közeli Századvég cégcsoport által 2012 és 2015 között készített tanulmányok elérhetővé váltak az interneten. Az energia-gazdálkodás, vagyongazdálkodás, természeti erőforrások, környezetvédelem témájú tanulmányokat letöltöttük, és ezeket a dokumentumokat a honlapunkon rövid értékelés kíséretében sorozatban közreadjuk.

  4. Vagyongazdálkodás – 2012. október

  A tanulmány a 17. oldaltól kezdve négy oldalon részletezi az energetikai közszolgáltatások non-profit alapra helyezésének várható hatásait.  Az értékelés teljesen reális képet tár a megrendelők elé, jelezve, hogy a non-profit működés csökkenti majd a vállalatok hosszútávú energetikai beruházási hajlandóságát. Másrészt felveti, hogy a profitérdek hiánya egyúttal a pazarló gazdálkodáshoz, a vezetőknél gazdasági helyett politikai döntésekhez, gazdaságossági és minőségi romláshoz vezethet. Az elemzők véleménye szerint a stratégiának nem a non-profit működésre, hanem az eredmény maximalizálására, és annak a fejlesztésekbe való visszaforgatására kellene összpontosulnia.

  A Századvég sommás véleménye az azóta elmúlt évek történéseit ismerve nem talált nyitott fülekre. Ennek ellenére a gazdasági mechanizmusok felülírják az egykori politikai döntéseket. A Napi.hu 2017. májusi cikke szerint az állami tulajdonban lévő FŐGÁZ a világpiaci gázárak csökkenése ellenére a rögzített lakossági gázárakat változatlanul hagyva jelentős, 5 Mrd forint feletti profitot ért el 2016-ban, amiből a tulajdonos MFB osztalékként jelentős hányadot kivont, ami nem utal steril non-profit működésre.

  A teljes tanulmány itt tölthető le.

  Korábbi ide kapcsolódó anyagaink:

  Századvég akták – Energia, Környezetvédelem 1.

  Századvég akták – Energia, Környezetvédelem, Vagyongazdálkodás 2.

  Századvég akták – Energia, Környezetvédelem, Vagyongazdálkodás 3.

  Megosztás