Gazdaság
Századvég akták – Energetika és fenntartható fejlődés – 8. A hazai energiaszektor beruházási hajlandóságának változása 2008-2011 között
2017. október 13.
Földessy János
 • A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számára a kormány közeli Századvég cégcsoport által 2012 és 2015 között készített tanulmányok elérhetővé váltak az interneten. Az energia-gazdálkodás, vagyongazdálkodás, természeti erőforrások, környezetvédelem témájú tanulmányokat letöltöttük, és ezeket a dokumentumokat a honlapunkon rövid értékelés kíséretében sorozatban közreadjuk:

  8.Energetika és fenntartható fejlődés  – 2013. június

  A kutatók a KSH megfelelő TEÁOR  kód szerinti energiaipari vállalatokat illetve más kód alatt szereplő, de energia termeléshez is sorolható vállalatok jelentéseit összefoglaló NAV adatbázisban szereplő tárgyévi beruházási értéket összegezték,  és ebből vontak le következtetéseket.

  A vizsgált időszakban a szektor beruházásai 540 (2008) és 346 milliárd (2009) között valósultak meg, a nagyberuházások befejezésének megfelelően jelentős ingadozásokkal.  Érzékelhető volt a rezsicsökkentés, de a 2008-as válság hatását a megkezdett nagyberuházások 2010-2011 évre áthúzódása tompította. A vizsgált időszakra esett a kutatási területek ismételten zárttá minősítése, amely az adott időszak szénhidrogénipari kutatási beruházásait visszavetette.

  A vizsgált időszakban három erőmű épült meg, kettő külföldi (Százhalombatta – GDF Suez, Gönyű – E.On) egy belföldi tőkéből (Bakonyi Villamos Művek Termelő Zrt). Ebben az időszakban fejeződött be a MMBF szőregi tározójának építése és az E.On zsanai tározójának bővítése.

  A teljes tanulmány itt tölthető le.

  Korábbi ide kapcsolódó anyagaink:

  http://asvanykincs.hu/gazdasag/szazadveg-aktak-energia-kornyezetvedelem-1/

  http://asvanykincs.hu/gazdasag/szazadveg-aktak-energia-kornyezetvedelem-vagyongazdalkodas-2/

  http://asvanykincs.hu/gazdasag/szazadveg-aktak-energia-kornyezetvedelem-vagyongazdalkodas-3/

  http://asvanykincs.hu/gazdasag/szazadveg-aktak-energia-kornyezetvedelem-vagyongazdalkodas-4/

  http://asvanykincs.hu/gazdasag/szazadveg-aktak-energia-5-rezsicsokkentes-hatasa-a-kozvelemenyben/

  Megosztás