Gazdaság
Koksz? Ágyőőő…
2018. június 25.
Földessy János
  • Itt a klasszikus kapitalizmus, a klasszikus szocializmus vége. Az acél előállítás technológiája letér a vasérc, szén, koksz által kijelölt útról.

    A svéd állami tulajdonban lévő Vattenfall energiavállalat az SSAB acélipari céggel, valamint az LKAB bányavállalattal együttműködve építi meg a kísérleti gyárat az északkelet-svédországi Luleå városában. Jelenlegi formájában az acélgyártás óriási mennyiségű szén-dioxid termeléssel jár együtt. Az 1,4 milliárd svéd koronából megvalósuló kísérleti félüzem a tervek szerint 2020-ra fog elkészülni és nem kokszot, hanem hidrogént fognak használni benne az acélgyártáshoz. A cégek HYBRIT névre keresztelt közös vállalkozásának célja, hogy 2035-re bevezessék a technológiát. A Vattenfall szerint a módszer tíz százalékkal tudná csökkenteni Svédország teljes szén-dioxid-kibocsátását, segítve az országot, hogy teljesítse a párizsi klímacsúcson megfogalmazott célkitűzések elérésében vállalt szerepét.

    A hír több mint forradalmi, a jelentősége mérhető a gőzgép feltalálásához. Mindmáig a vasérc vassá redukálásához az un. metallurgiai szénből lepárlással előállított koksz volt az egyedül használatos nyersanyag. Ma ez Európában hiánycikk, a koksz szerepel a stratégiai fontosságú európai nyersanyagok listáján a kiemelkedő ellátási kockázat miatt. Hidrogén viszont mindenütt van…

    http://www.origo.hu/tudomany/20180624-fosszilis-tuzeloanyagok-egetese-nelkul-akarnak-acelt-gyartani-svedorszagban.html

    Megosztás