Gazdaság
Ha egy politikus hozzápiszkál…
2018. április 27.
Földessy János
 • A káosz elméletből régóta ismert mondás, hogy egy brazíliai pillangó szárnycsapása a természetes és véletlenszerű áttételek révén képes lehet egy texasi tornádót kiváltani. A következő történetet a fiamnak mondom, hogy a sógorom is értsen belőle…

  Bár az alumínium manapság egyáltalán nem tartozott a szűkölő kínálattal egyre dráguló stratégiai fontosságú fémek felé, az USA-nak sikerült bizonyítékot szolgáltatnia arra, hogy egy látszólag ettől független politikai döntések akár a fémpiacon is milyen gyors válságot okozhatnak.  Erről számolt be a napi.hu írása.

  Történt, hogy a nevezett ország elnöke importvámot vetett ki e fémre, hogy belső piacát megvédje a külső hatásoktól. Ezzel párhuzamosan az Oroszországgal kapcsolatos büntetőintézkedések keretében tiltólistára tette a RusAl vállalatot, és tulajdonosát, Oleg Gyeripaszkát.

  Tudvalevő, hogy az fém alumínium előállítása három technológiai lépésből áll, a bauxit kitermelése, a timföld gyártás, és a timföldből alumínium kohászati előállítása. A fém és ebből készült gyártmányok felhasználása viszont számtalan területen behálózza az ipart, technológiákat.

  Nos, a RusAl-nak a világon vezető piaci szerepe van az utolsó lépcsőben, az alumínium kohászatban, de jelentős résztulajdonos számos timföldgyárban és bauxitbányában is. Emiatt nemcsak a RusAl, hanem a világ alumínium iparának fele is embargó alá került, és nem exportálhat az USA-ba. Vészhelyzetet jeleznek az európai timföldgyárak és kohók is.
  Más globális termelők, pl. a RioTinto ugyan átvehetné a kieső termelés egy részét bauxitból, de a technológiai szakosodottság miatt fém alumínium előállítás terén erre nem képes, csökkentenie kell a termelését.

  Mi fakad ebből? Gyártmányok áremelkedése, az autómotoroktól a dobozos üdítőkig. A védővám olyan, mint a túltolt bicikli, annál is kevesebb nyersanyag érkezhet, mint amennyire szükség lenne, s az is 25 százalékkal magasabb árakon. Az amerikaiakat többen, közöttük a német autógyártók figyelmeztették az intézkedés visszacsapó hatásaira.

  Nyersanyag piaci folyamatokat nemcsak az USA politikusai szeretik rövidtávú döntésekkel befolyásolni. Legyen ez a ma is zajló történet figyelmeztető tanmese: ha a nyersanyag piac örökforgó gépébe óvatlanul belenyúlsz, könnyen bekaphatja az egész karodat. Jó eset, ha csak fájni fog.

   

  Lapzártakor érkezett: az USA enyhített a RusAl embargóján, és engedélyezte a velük való kereskedelmet egy kiválasztott ügyfélkörnek.

  Megosztás