Gazdaság
Ha a természeti erőforrásaink találkoznak… Termőtalaj minőség javítás ásványi anyagokkal
2016. november 21.
Háder Gábor
 • A természetes ásványi anyagokkal végzett legújabb kísérletek egyértelműen bizonyítják, hogy használatuk pozitív hatást fejt ki a környezetre és az emberi szervezetre, előnyösebbek, mint a mesterséges kémiai anyagok.

  Földünk teljes területén jelentkező talajpusztulás és termőképesség-gyengülés egyre jelentősebb az utóbbi időben. A talajból kikerülnek az elengedhetetlen létfontosságú ásványi anyagok és mikroelemek. Ez a romlási folyamat nem csupán a termőképesség csökkenésében, hanem az előállított élelmiszerek minőség csökkenésében, illetve ennek következtében egyes betegségek drámai növekedésében is formát ölt.

  A Kárpát-medencében – a különleges klimatikus adottságokon kívül – a talajok ásványi anyagokban való gazdagsága biztosította az itt termesztett élelmiszerek egyedülálló minőségét. Hazánk jelentős előfordulásokkal rendelkezik az élettanilag fontos mikroelem tartalmú ásványi nyersanyagokból.

  Ezen témára, valamint az előttünk álló globális kihívásokra adható hazai válaszokra hívta fel a figyelmet a Budapesten, 2016. november 16-án megrendezett “A hazai bányászati termékek és ásványi nyersanyagok mezőgazdasági felhasználása” címmel megrendezésre kerülő konferencia. A témáról minisztériumok és háttérintézményeik, egyetemek, civil szervezetek, valamint bányászati- és mezőgazdasági vállalkozások képviselői értekeztek. A résztvevők előtt jelentős feladatok és lehetőségek állnak az ásványvagyonunk jobb bekapcsolására a mezőgazdasági termelés hatékonyságának további javításához.

  Konferencia teljes programja az alábbi címről letölthető: https://drive.google.com/file/d/0ByazYF15vht4LXdrazE5OXVoTVE/view

  További információk: www.agromineralklaszter.blogspot.hu

  Forrás: mfk.uni-miskolc.hu

  Megosztás