Gazdaság
Földkutatásért felelős miniszteri biztost!
2018. november 04.
Földessy János
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden nevezett ki űrkutatásért felelős miniszteri biztost dr. Ferencz Orsolya Ildikó személyében.

    Dicséretes és messzire tekintő kezdeményezés bizonyságát adta a miniszter, amikor biztost nevezett ki az űrkutatásban való részvételünk jobb koordinálására. Utánanéztem a biztos életrajzának, politikusi volta mellett nagyon szimpatikus és pragmatikus vonások rajzolódnak ki.  Tudományos pályán komoly haladást ért el, négy gyermeke nevelése mellett ez önmagában díjat érő teljesítmény.  Valószínűleg nem a matyó hímzésű presztízs űrhajó kilövését, hanem földközelibb célok megvalósítását, pl. műszer beszállítást, távérzékelési technológiákat fogja előnyben részesíteni. A lehetetlenséget súroló feladatok megoldására való különös készségét misem bizonyítja jobban, mint az, hogy önkormányzati képviselőként ő (van? volt?) a Józsefváros drogstratégiai egyeztető fórumának vezetője is.

    Pestiesen, az űr még a holdban van. Ami miatt mégis weboldalunkra kívánkozik a hír, az, hogy közel hasonló szintű képviselete sincs a kormányban a lábunk alatt lévő Föld ismeretének. A stratégiai nyersanyag hiány, az energia válságok, a partfalomlások és a földrengés veszély nem távlati, hanem mai kérdések, amelyekkel sokat veszíthetünk, ha a válaszunk elmarad, késik vagy nem helyes. Mivel a biztos asszony az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézetében működött, nyilván látja Ő is ezt a hiányt. Hadd kérjem meg erről a fórumról is, hogy politikusainknál képviselje ezen jórészt ismeretlen és sok veszélyt, de sok jövedelmező lehetőséget is ígérő kis bolygó, azon belül is a határainkon belül eső szeletecske Föld kutatását és vizsgálatának koordinálását is. Talán neki majd jobban hisznek.

    Megosztás