Gazdaság
Egy jó hír a rossz hírek tengeréből – MOL találat az Északi tengeri off-shore mezőn
2020. március 21.
Földessy János
 • Messze van, mint Stavanger Bázakerettyétől…

  Cserélhetjük az évszázadot is kibírt magyar közmondást: nemcsak Makó van messze Jeruzsálemtől, hanem Stavanger is Bázakerettyétől.

  A  bázakerettyei első találat (1937)-ben  vetette meg a magyar olajtermelés alapjait. A MAORT, MASZOLAJ, OKGT, MOL nevek alatt kalandos változásokat megélt iparági szereplő azóta az olajipari méretekben kis-közepes nemzetközi vállalat lett, számos külföldi érdekeltséggel. A vállalat tőkeszerkezete is folyamatosan átalakul, a 2019-es adatok szerint  kb. 50 %-a van magyar tulajdonban.

  A cég már közel egy évtizede kimerészkedett a nagyfiúk küzdőterére, a kontinentális talapzat olaj lelőhelyeire, miközben a hazai pályán kisebb konkurrenseket is beengedett hagyományos piacára, akik sikerrel tüsténkednek a hazai előfordulások munkába vételében.

  A Mol-csoport tagja, a Mol Norge AS olajat és gázt talált Norvégia partjainál – közölte a magyar olajtársaság március 18-án szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

  A tájékoztatás szerint a cég a napokban fejezi be a kutató fúrás és annak kiferdítő kútjának mélyítését. A kút már felfedezett olajmezők közelében mélyült az Északi-tenger középső régiójában, Stavangertől 200 kilométerre nyugatra.

  Az előzetes értékelések alapján a megtalált szénhidrogén vagyon 12 és 71 millió hordó olajegyenérték közötti. A talált szénhidrogén API 40 relatív sűrűségű könnyű olaj. Ez a találat is hozzájárul a Mol organikus és inorganikus készletpótlási stratégiájához a kutatási és akvizíciós tevékenységein keresztül – írják a tájékoztatóban.

  A Mol Norge 40 százalékos érdekeltséggel a PL820S koncessziós terület operátora, partnerei a Lundin Norway AS (40 százalék), a Wintershall Dea Norge AS (10 százalék) és a Pandion Energy AS (10 százalék) – közölte a Mol a BÉT honlapján.

  forrás: privatbankar.hu

  forrás: privatbankar.hu

  Hajrá MOL, csak így tovább!

  Források:

  https://hu.wikipedia.org/wiki/MOL_Magyar_Olaj-_%C3%A9s_G%C3%A1zipari_Nyrt.

  https://www.origo.hu/gazdasag/20200318-gazt-es-olajat-talalt-a-mol-az-eszaki-tengeren.html

  Megosztás