Gazdaság
A visontai lignit külfejtés. forrás: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2014/08/visonta_kulszini_lignitbanya2.jpg- Fotó: Jászai Balázs
A Századvég 2013-as elemzése két energiaipari multinacionális vállalat gazdálkodásáról.
2017. november 26.
Háder Gábor
 • A Századvég 2013-ban készült és a tavaly elérhetővé vált tanulmánya két energiaipari multinacionális vállalat, az RWE és az E.On hazai pénzügyi mutatóiról készített elemzést a 2008-2012 közötti időszakból. Futball eredményhez hasonlítva Lignit SK -Földgáz FC 1:0.

  Az E.On nem kapcsolódik magyar ásványvagyon hasznosításához, az RWE viszont annál inkább, a visontai és a bükkábrányi lignit külfejtések üzemeltetője és a lignit egyedüli felhasználója szerepében. Bár a vizsgált időszak messze volt az egyensúlyinak nevezhető gazdasági állapotoktól, tanulságos lehet az RWE erre vonatkozó mutatóit a tanulmány alapján szemügyre venni.

   

  Míg az E.On döntően szénhidrogén alapú energiatermelést végzett, ezen ágazatai veszteségesek voltak, a vállalat pénzügyi eredményét végül az elosztás, szállítás ágazatok jobb teljesítménye húzta a piros vonal fölé. Az RWE energiatermelő zászlóshajója, a visontai és bükkábrányi lignit bázison működő Mátrai Erőmű a gazdasági válsággal sújtott időszakban végig 10 % feletti, átlagosan 13,2 %-os eszközarányos nyereséget produkált, messze jobbat, mint a többi magyar RWE vállalat, amelyek ELMÜ és ÉMÁSZ csoportba tartoztak, ahol ugyanez a mutató 5,4 % volt. Azaz, kőolajos nyelven fogalmazva, az upstream itt sokkal jobban teljesített, mint a downstream.

   

  A Századvég tanulmánya a kiugró jövedelmezőség okaiként említette azt, hogy a Mátrai Erőmű saját bányákkal rendelkezik, nincs kitéve a világpiac primér energiahordozó árváltozásainak. Másrészt a hosszú távú áramszállítási szerződéssel biztosan tervezhető termelést tudott megvalósítani. Milyen érdekes gazdasági okfejtés…

   

  A tanulmányt érdemes lesz újra elolvasnia a döntéshozóknak a hazai szénalapú energiahordozókkal kapcsolatos további döntéseik előtt.

  Megosztás