Események
KÖZÖS VIZEINK – Magyar-szlovák tudományos konferencia Salgótarjánban
12. 11. 2016
Háder Gábor
 • Összefoglaló az eseményről itt fog megjelenni miután az esemény lezajlott. Addig is, kalandra fel, fedezzen fel más tartalmakat az ajánló segítségével vagy ossza meg ezt az eseményt másokkal is a Megosztás felirat alatt található eszközök segítségével.

  A Tudomány Ünnepe a hazai kulturális élet kiemelt jelentőségű, hagyományos novemberi országos eseménysorozata.

  Az Észak-Magyarországi régióban dolgozó földtudományi szakemberek ennek keretében Salgótarjánban rendezik KÖZÖS VIZEINK címmel azt a konferenciát, amelyben a két ország különféle kutási intézmányeinek és egyetemeinek képviselői a határon átnyúló természetes vizek közös kutatásairól számolnak be.

  A konferencia rendezői között a Magyar Tudományos Akadémia MAB Bányászati, Földtudományi, Körnezettudományi Szakbizoittsága, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, a TU Kosice BERG fakultása, a Nógrád-Novohrad Geopark mellett támogatóan felsorakozott a Nógrád Megye Közgyűlése, Kormányhivatala, illetve Salgótarján város Polgármesteri Hivatala, illetve a Nógrád megyei Mérnöki Kamara.

  Az első áttekintő előadást a két ország földtani intézeteinek közös kutatócsoportja tartja, a határon átnyúló viztestek közös kutatásáról. A további előadásokban Délkelet-Szlovákia felszínalatti vízeinek gazdálkodási kérdései (TU Kosice), a Sajó-völgy árvízvédelmi kérdéseinek távérzékeléses viizsgálata (Eszterházy Károly Egyetem), a haragistya-szilicei karsztterület víznyomjelzéses vizsgálata (Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága) kerül bemutatásra. Összefoglaló előadás mutatja be a Miskolci Egyetem felszín alatti vizekkel kapcsolatos kutatásait, a Novohrad-Nógrádi Geopark területén előforduló vízföldtani érdekességeket. Beszámolót hallunk Nógrád megye felszíni víztesztjeiről.  A konferenciát egy összegzés zárja az oktatási-kutatási tevékenységekben kiépített magyar-szlovák kapcsolatokról (Miskolci Egyetem).

  A konferencia résztvevői és témái jól példázzák természeti értékeink megőrzésének határokon átnyúló közös igényét, és az ezzel kapcsolatos, évtizedes hagyományokra épült jó kutatási együttműködést.

  További információt nyújt:

  Prof. Földessy János egyetemi tanár
  Miskolci Egyetem Ásványtani-Földtani Intézete
  foldfj@uni-miskolc.hu
  06-30-2973246

  Megosztás